2015. december 6., vasárnap

Teveverseny!

Ültünk a nappaliban és közben a tévében valami sportcsatornán ment egy helyi focimeccs (Qadsia-Nasr, 6:0, ha valakit érdekelne a kuvaiti bajnokság).
A meccs után teveversenyt kezdtek el adni és meglepve láttuk, hogy zsoké nélkül vágatnak az állatok. Gondoltam, mivel csak egy hosszú pályán kell végigmenni, megspórolták a zsokét, és megtanították a tevéket, hogy csak fussanak egyenesen, ahogy csak tudnak.
Nem hagyott nyugodni a gondolat, és utánanéztem, hogy mióta nincsenek zsokék.


Kideült, hogy vannak, csak a pálya mellett a tevéket követő terepjárókban ülnek. A tevék hátára egy pici robotzsokét kötöznek, ami gombnyomásra csapkodja a tevét egy kis ostorral, és van benne egy apró hangszóró is, hogy a zsoké üvöltözhessen a tevének, ha nem lenne elég baja szerencsétlen állatnak amúgy is.
És közben persze a kocsiban agy nélkül nyomják a dudát, ahogy azt a forgalomban is szokták. De arról majd máskor.

(szomorúbb adalék, hogy a robotzsokék előtt  inkább gyerekeket képeztek ki erre, és egész iparág épült gyerekek csempészésére szegényebb országokból tevezsokénak. A gyerekek általában egészen kiskoruktól kezdve tevefarmokon éltek borzalmas körülmények között. Jobb hír, hogy a legtöbb országban már van alsó korhatár, sőt pl. az Emirátusokban már csak robotokkal versenyezhetnek.)

A BBC rövidfilmje a modern teveversenyekről: