2011. november 16., szerda

Fotok, muveszet, tuzijatek

Toltogetem fel a kepeket, itt lehet oket nezegetni:
https://picasaweb.google.com/fabiand.01/Tajvan2011 

Atneztem a penzugyeimet, es belefert a koltsegvetesbe, ugyhogy kozben vettem egy fenykepezogepet, mert a telefonom nem mukodott rendesen. Nem egy csoda, de eleg strapabiro. (Akit erdekel: egy Fuji XP30)

Ma megneztem egy muveszkozpontot, vagy muvesznegyedet. A fo installacio nagyon tetszett. Kornyezettudatos eletvitelre hivta fel a figyelmet. Eloszor azt hittem, hogy mar vege az egesznek, es csak a maradek bontasra itelt vaz maradt ott.
Nem ugy tunt mint valami ami mukodik, vagy erdekes.
Aztan egyre tobb reszlet tunt fol, es egyre izgalmasabb lett. Nagyon ugyes epitmeny. Egy allvanyzat, amin meg fuggokert, es vizemeloszerkezet is van. Volt sok kis megallo infokkal, propagandaval az elhetob varosert, bringaz, tobbet, szelektald a szemeted, hogy mukodik a varosi hulladakgazdalkodas, hogy teheted jobba te magad a dolgokat, es igy tovabb. Kozben eszrevettem hogy kis emberkekkel van telerakva. Az egesz egy varos volt. Nagyon megfogott. Messzirol egyaltalan nem nezett ki semminek, aztan eltoltottem ott vagy masfel orat, es egy csomo kis reszletet fedeztem fel.
Kislany a vizcsovek mellett.

Aztan tovabb bolyongtam, es egyszer csak elkezdtek korulottem gyulni az emberek az utcan, meg szolt valami durrogas. Kiderult, hogy egy utcai felvonulas kezdodott.
Petardafust.

Petardak, tuzijatek, klasszikus jelmezek, hatalmas tomeg. Meg fankokat is osztogattak. Valamifele vallasi dolog volt, mert sokan imadkoztak, meg papirokat egettek. Viszont nagyon jo hangulat volt, a jelmezes resztvevok is mosolyogtak, beszelgettek az emberekkel. Keresztulvonultunk egy ejszakai piacon, ott is ment a durrogtatas. A boltosok kijottek, es fustolot gyujtottak, imadkoztak. Es persze petardaztak. A vegen megalltam, lemaradtam, es neztem a romeltakaritast, amikor odajott egy no, es megkerdezte angolul, hogy tetszett-e, honnan jottem, a kezembe nyomott egy fankot, es mondta hogy holnap meg nagyobb show lesz, jojjek el, tok buli.
Loporszag volt.

Itt egy video meg a menet elejerol, meg vilagosban.

2011. november 14., hétfő

Kozlekedes, ejszakai kajapiac

Tegnap este kicsit beutott a jet-lag, es nem tudtam elaludni hajnali negyig. Cserebe delutan haromkor ebredtem. Elmentem a Taipei 101-hez, felmentem, kuldtem kepeslapokat mendenfele. Amugy eleg felhos volt, igy nem volt tul izgalmas a kilatas. Sokkal viccesebb volt otszaz tatott szaju tajvanival sorbaallni.
Ha latod az alpinistat integess neki, fenykepezd le!
Utana el akartam menni a legnagyobb ejszakai piacra kajalni, de rossz iranyba szalltam a buszra, igy elbuszoztam a varos szelere az allatkerthez, ami mar reg zarva volt addigra.
Akkor itt meg is allnek a tajvani tomegkozlekedesrol irni.
Jobban mukodik mint barhol ahol eddig megfordultam. Illetve pont ugy mukodik mint pl. London. Kartya, feltoltod, kapuk, lehuzod, leutazod. Csak sokkal olcsobb. Persze a varos meretebol adodoan nem is kell egy orat metrozni a belvarosig.
Viszont olyan szinten tiszta, hogy az elkepeszto. Csillog a padlo a metron. Komolyan. Semmi kosz. Enni, inni, ragogumizni tilos a metro teruleten.
Aranyos kis savok vannak felragasztva a metromegallokban, ahol az ajtok lesznek, es ott kell sorbaallni, hogy ne legyen kavarodas. Persze ott is allnak sorba az emberek. Tokeletesen mukodik. A metrok harom-negypercenkent jarnak, es amikor nagyon tomott, akkor sem katasztrofalis a helyzet. A buszok szamozasa eleg egyertelmu. szin+szam. A szin jeloli, hogy melyik metrovonalnal van a vegallomasa. A busz elejen pedig kinaiul es angolul is kiirjak, hogy honnan-hova megy a busz. Ha barmikor elteved az ember, keres egy buszmegallot, es felul az elso neki megfelelo buszra. Es ugye egybol tudja, hogy melyik a megfelelo. Amit en rontottam el, hogy esz nelkul felszalltam egyre, es nem a jo iranyba. A dugoban beallt a zebrara elotem, amikor fogalom nelkul setalgattam este. Fel is ugrottam ra, amikor lattam hogy piros, es az allatkert az egyik vegallomasa. Az ejszakai piac meg, ahova menni akartam, az meg a piros vonalon van. Amit nem figyeltem, hogy az allatkert felol jott, hanem oda ment.
Itt szalltam fel a buszra az allatkert fele.
 Az ejszakai piac tenyleg eleg mokas volt, de mar ehesebb voltam mint kivancsi, viszont sehol nem talaltam olyan dolgot, ami vagy ne lett volna budos, vagy ne lettek volna csapjai vagy olloi. Es en valami negylabut akartam enni. Atmentem az ejszakai kajapiacra, mert az is van am. Taipei nem alszik. Ott is bolyongtam egy fel orat, aztan vettem valamit egy pultnal, ahol hatalmas sult kolbaszok, meg husok voltak nyarson. Vettem egy nyarsat, meg par vekony szalonnacsikba tekert ujhagymat. Utolag jottem ra, hogy a nyarson valoszinuleg csirkeszivek voltak. Teljesen finom volt. A hagyma kicsit sok volt ures gyomorra. Atmentem egy masik pulthoz, ahol leul az ember, ker valamit, es a pult masik felen megsutik, mert a pult is egy nagy tuzhely. Ott marhahust ettem rizzsel. Aztan talaltam valami gyumolcspultot, es vettem egy korso friss papajalevet, ami nagyon finom volt. Igy osszesen, a harom kajaert es az italert fizettem valamivel kevesebbet mint ketszaz dollar. Az kevesebb mint ot euro, vagy ezerotszaz forint. Elegedett vagyok az utcai kajalasokkal. Mar csak ra kell szoknom a tintahalra, meg a rakokra, meg a disznogyomorra, majra, agyra, es akkor nyugodtabban rendelek barhol. Egyelore meg konnyebben vagyok ehes mint kiserletezo.

Hazafele a 7-11-ben vettem egy sort, Taiwan beer. Teljesen logikatlanul hat decis. Nem felliteres, nem nullaharmincharmas, nem pintes. Hat decis. Viszont olcso volt, es nem is rossz. Semmi panasz. Holnap megint nekiesek a varosnak.

2011. november 13., vasárnap

Tajvan, vulkan, ujabb kalandok


Taipei egy medenceben fekszik, hegyek veszik korul. Az egyik nemzeti park is ezeken a hegyeken van, ide mentunk ma. Eddig is vilagos volt, hogy a szubtropusi klima kedvez a novenyzetnek, de ma konkretan dzsungelben turaztunk a hegyen. A buszrol mar latszott, hogy a hegyeken ott a felho, aztan amikor elertuk, mar nyilvanvalo volt, hogy a varost nem fogjuk latni fontrol. A szerpentinen buszozni remek elmeny volt. Egyik oldalon suru esoerdo, a masikon pedig tejfeher semmi. A parkban eloszor megneztunk egy titkos vizesest, ami ki volt tablazva, es mar messzirol lehetett hallani, de olyan mohas, nedves lepcso vezetett oda, hogy nem voltam biztos benne, hogy nem torom ki a labamat.
A titkos vizeseshez vezeto para lepcso.
 A vizesesnel kezdett ismeros lenni a szag. Dagaly strandfurdo oltozo. Kenes cucc, a vulkan miatt. Folyamatos oragember-flashem volt.
A parkban rettento sok osvenyt talaltam ami csak ugy siman elindult a teljesen vad esoerdobe, hasonloan kecsegteto lepcsokkel. Maszkaltunk tovabb az erdoben, kiertunk egy buszparkoloba. Valahogy a parkban is megbocsajtottam a betonkorlatokat, es mindenfele mesterseges dolgot, mert nagyon latszik, hogy az esoerdo, amig ki nem irtjak, barmit elnyel. A beton is teljesen zold es puha volt.
A korlat beton, de nem zavaroan beton.

A parkoloban egy arustol vettunk fott edeskrumplit, ami kivulrol krumpli, belulrol lila, es edes. Viszont megfogja az ember kezet ha nem vigyaz. Tajvant a lepkek paradicsomanak is hivjak, es tenyleg: amig leultunk pihenni ot percre valahol az erdoben (egy betonpagodaban, aminek a tetejet mar visszvette az erdo) lattam is vagy negy akkora lepket, mint kb. a tenyerem.
Penny a vizesessel.

Aztan jott a vulkan-tura.
Atbuszoztunk egy masik hegyhez, egy olyan uton, mint egy hullamvasut. De tenyleg sulyosan kanyargott. Fel-le is. Mire felertunk, olyan suru kod volt, hogy alig lehetett latni, es minden vizes lett par perc alatt. Azert nekialltunk hegyet maszni egy meg szabalytalanabb lepcson, ami meg vizesebb volt. Valamiert a vulkan ezen oldalan csak valami nadszeru noveny telepedett meg, es ez a meredek lepcsovel, es a folyamatosan aramlo felhovel elkepesztoen szurrealis elmenyt adott. Mintha egy negyvenot fokban dontott nadasban horrorfilmet forgatnanak, es olyan szag volt mint a gyogyfurdoben.
Horror!
Volt egy pont ahol jott ki a hegybol a forro kenes gaz, ott lehetett kezet melegiteni, de inkabb mentunk tovabb.
Kemeny lepcso, es kenes vulkani valamik.
Aztan a vulkant a vegen nem is lattuk, csak hallottuk, mert olyan kod volt, hogy ot meterre nem lehetett ellatni.  Szorcsogott, meg bugyogott. Biztos jo felemetesen is nez ki.
Idojarasgep Heidyvel es Pennyvel. 99%

Visszafele a buszmegalloban a masodik lanytol Heidy-tol kaptunk "Viselkedj rendesen!" nevu cuccot, ami ranezesre olyan mint a puki, vagy pufi, a puffasztott kukorica, csak ez kokuszbol van, es edes. Nagyon rakaptam, megertem, hogy ezzel fegyelmezik a gyerekeket.
A buszozas visszafele eleg mokas volt, mert a sofor nagyon tolta neki, az ut pedig nem lett simabb par ora alatt, viszont kod volt, es minden vizes. Eleg mokas volt ket meter terelovonalbol talagatni hogy merre fog kanyarodni, illetve mikor megyunk fel, es mikor fogunk le. Ket kezzel kapaszkodtam, es tamaszkodtam. Penny leult, mert faradt volt, es siman vegigaludta az utat. En meg vegigvihogtam emiatt. A leszallasjelzo viszont nem pittyeg, csilingel, vagy bemondja, hogy bus will stop, vagy ez kinaiul, hanem eljatszik egy buta tizmasodperces dallamot. Amikor ezt egy turistalany meghallotta, olyan hangosan felrohogott, hogy meg az apatikus kinaiak is felkaptak a fejuket.
Belvaros, fenyek.

Este aztan a hazauton megalltunk a belvarosban kajalni, es kiprobaltam a legmenobb innivalot amit csak kapni lehet, a bubisteat. Inkabb pearl-tea-nek forditjak, es fogalmam sem volt mi lehet. De mar tapasztalatbol cukor nelkul kertem. Nos, a bubistea eleg furcsa talamany, lehet hogy ezt megis cukorral kellett volna kernem. Az alapja tea, amit kersz, en zoldet kertem. Felontik tejjel, ezzel sem volt gond. Raknak bele gyongyoket. Na ez mar erdekesebb volt. Borsonyi fekete zselegolyokkal toltik fel a poharat. Teljesen izetlenek. Adnak hozza jo vastag szivoszalat, hogy az elmeny tokeletes legyen. Amikor megszivod a csovet, a tea mellett egy par gusztustalan allagu dolog is megerkezik a szadba, amit szet kell ragni. Igy a tea lassabban fogy, es nekem a kedvem is elment az egesztol a vegere. Legkozelebb siman kerek egy korso teat tejjel, es kesz. Cukor nelkul. A sult, fuszeres csirkedarabok viszont nagyon finomak voltak, es a disznohusos kaposztas tesztakockak is. A nagy adag csirke volt szaz dollar, a kockak pedig negyven. Ez a varos egyik legforgalmasabb, meno negyedeben.
Ja igen! A hegyen az egyik utcai arustol vettunk megint disznoversutit, ami most meg volt tuningolva, mert ez is palcikan volt, mint a fagyi, es beleforgattak mogyoroba/mogyoroszoszba. Legjobb.
Es a legeslegjobb, hogy a vulkanturatol a belvarosig osszesen kb. egy ora buszozas. Taipei nagyon kiraly hely.

Kezdek megijedni, hogy mi lesz a vege, mert ha az utazas soran vegig igy fogom erezni magam, mint az elmult napokban, akkor nagyon nehez lesz abbahagyni. Legalabbis el nem tudom kepzelni, hogy egy irodaban uljek ahelyett, hogy mondjuk valami iszamos lepcson csuszkaljak csuromvizesen, vigyorogva.