2011. december 30., péntek

ternate

jakartabol ternatera eljutni egesz napos tura volt. mondjuk gyor debrecen is az lenne tomegkozlekedessel. jakarta-surabaya surabaya-manado manado-ternate. vegig ugyanazzal a geppel, haromszor vegighalllgatni a biztonsagi eloirasokat indonezul, aztan szornyu angolul. a repulos etkeztetes szamomra eddig ismeretlen teruletevel ismerkedtem meg. az indonez belfoldi fapadosal. vegul mindent megettem.
ternaten a repteren a taxis szazezerert akart bevinni a varosba,parszaz meterrel odebb a busz haromezerbe kerul. addig nem juttam el. a robogos arcok eleg allhatatosak voltak de sajnos nem tudtak elmondani mennyit akarnak a fuvarert. aztan az egyik arc megsajnalt es ingyen elhozott a varos szeleig. ott pedig alkudott helyettem egy robogossal. tenyleg kedves emberek. aztan a hotelt keresve harommeterenkent gyerekek rohantak ki a hazakbol. hellomiszter hellomiszter. az egyikhang mogottem eleg kitarto volt. igy lett egy onkentes helyi idegenvezetom: Anna. Anna nagyon lelkes,mosni akar ram,robogot szerez, kajat valogat, turat szervez. angolul nem nagyon beszel,de probal. a mai strandatogatast valoszinuleg kihagyom mert folyamatosan vagy szakad az eso, vagy epp sut a nap de mindjart szakad az eso. inkabb megyek varost nezni. vegre kis szigeten vagyok.

2011. december 26., hétfő

Budapest-Gyor, Jakarta-Ternate

Ez Indonezia:


View Indonezia in a larger map

Eleg nagy. Malajziatol Papua Uj-Guineaig tart. A terkepen alatta Ausztralia. Szoval nagy orszag. Most Jakartaban vagyok, a fovarosban. Ez a bal oldali kek jelolo a terkepen.

Jakartaban kilenc es fel millio ember lakik. Ez annyi mint Magyarorszag lakossaga. Az agglomeracioval egyutt huszonnyolc millio. Az kb harom Magyarorszag. Ez egy varos. Innen megyek Malukura, Ternate szigetere. Ternate-t a jobb oldali kek jelolo jeloli.
Ez Magyarorszagon kb. Budapest-Gyor. A fovarosbol egy hatarhoz kozeli megyeszekhelyre. Ternate innen nezve a vilag vege. Jobban megnezve egy szazezres varos. Majdnem mint Gyor.
Csak amikor Gyorbol Pestre megyek, nem kelek at az egyenliton.

Szeretek neha megallni es csak csodalkozni.

Jakarta, masodik felvonas

Visszatertem Jakartaba, hogy innen menjek at Malukura. Sikerult is jegyet vennem, viszonylag olcson, interneten, Raadasul tudtam a bankkartyammal fizetni. Ez eleg nagy teljesitmeny a helyi legitarsasagoknal.
Ket repulout, ket buszut, egy vonatut utan belattam, hogy nem tudok aludni mozgo jarmuvon, de ha megis, az sem tul pihenteto. Pedig ejszaka utazni elsore jo otletnek tunt, mert a szallason is sporolok, es reggel erkezem valamennyire kipihenve. Na ez nem mukodik. Igy a Yogyakartabol visszautat okosabban a reggel indulo vonattal inteztem. Es jol is jott ki. Lattam a tajat, olvastam, zenet hallgattam. Jo utazas volt.
Jakartaban egy egesz uj, hat hete nyitott hostelben szalltam meg. Harom nap utan messzebb is mentem mint a szemben levo etterem, hogy felfedezzem a Jalan Jaksa nevu turistanegyedet. Mivel sporolni akartam gyalogoltam. Ez nem volt jo otlet. Fel ora alatt atazott az ingem, nadragom, folyt rolam a viz. Odaertem es a Jaksa utca egy ures, nyomorult sikator. Ejszaka nyit par bar, de nappal egy halott semmi. Hazahozattam magam egy robogoval, es megnyugodtam, hogy mar nem is marad semmi ami meg akarnek nezni itt, igy teljes nyugalomban toltom el a maradek par napot a hostelbol szinte ki sem lepve. Igy is sporolok Malukura. Harmincadikan repulok, az ujevet szinte mindentol jo messze toltom majd.