2015. november 29., vasárnap

Arab férfiviselet

Óó-ó!
Az arab férfiruhák! Az a hogyishívják! Az a köpeny, meg a fejkendő! Mi az? Talár? Meg a kockás terítő a fején!
Tegyük kicsit rendbe ezeket.




Kuvaiti disdasha

Az egyszerűség kedvéért nevezzük az egész viseletet dishdasha-nak.

Mikor és miért viselik a kuvaiti férfiak a hagyományos ruhákat? Különleges alkalmakkor? Van vallásos jelentősége?

Ehhez nehéz párhuzamot találni Európából. Dishdashát hordani itt nagyjából anyira különleges, mint Európában fehér inget sötét szövetnadrággal. Bárhova fel lehet venni, és az esetek nagy részében nem leszel se alul, se túlöltözött. A példa egész jó is, mert a dishdasha(legalábbis a kuvaiti) nagyjából egy fehér ing, amit csak a mellkas közepéig lehet kigombolni, és bokáig ér.
Vallással már nincs egyértelmű kapcsolata, de megfelel a Koránban előírt követelményeknek, és sokan csak akkor veszik fel, ha a mecsetbe mennek. vö.: templombajárós ruha, ünneplő és a sötét nadrág, fehér ing kombináció.
Tippem szerint Kuvaitban, nyilvános helyeken a férfiak kb. fele van disdashában, a fele nyugati típusú ruhákban.

Általában, de nem mindig fejfedőt is hordanak vele. Ez lehet a fejtetőre húzott kis csipkesapka, vagy ezen felül még egy kendő, és a fekete kötélhurok ami a helyén tartja az egészet. Ezeknek mindenhol más neve van, az internet szerint én rosszul tudom, így inkább azt írom ide is: a kis sapka a taqiyah, a kendő és a kötél együtt a kheffiye, a kendő a ghutra, a kötél az egal.

Néha baseball sapkát vesznek fel a disdashához.

A cipő szabadon választott. Sokszor bőrpapucs, bőrszandál, de sportcipő, öltönycipő is ugyanúgy hordható.

A disdasha alatt: fehér alsónadrág, és egy vékony fehér pamutpóló és egy vékony fehér pamutnadrág.

Aki ismeri a helyi viszonyokat, könnyen meg tudja különböztetni a különböző országok jellegzetes disdasháit. A kuvaiti disdashának nincs gallérja, nincs mandzsettája és a gombok az elején színtelenek vagy fehérek. A ghutra fehér vagy piros-fehér mintás. A szaúdinak általában egyenes inggallérja van, és mandzsettája is. A szaúdiak piros-fehér ghutrát hordanak. Az emirátusokban egyátalán nincs gallér, vastagabb anyagból van a ruha és az egalon hátul egy derékig érő, bojtban végződő kötél van.

A kendő viselésére kb. végtelen módszer van. Nem ám csak felrakjuk, és áll ahogy áll. Általában keményítik és formára állítják. Mint a növendékek sapkája Ottliknál:

"Viszont mi aztán csak a fejünkre csaptuk, ők pedig sokáig igazgatták; meghúzták kétoldalt, meghúzták elöl-hátul, majd kifeszített tenyerük élét a homlokukhoz illesztve, a mutatóujjukkal ellenőrizték, hogy a sapkarózsa középen van-e, az orruk vonalában. Erről is rögtön fel lehetett ismerni bennünket: az újonc sapkája mindig maflán vagy valahogyan csáléra állt. Persze fogalmunk sem volt róla, hogy ezt a végtelenül egyszerű szabású, kis kék katonasapkát ki-ki teljesen egyénien hordja, s nemcsak hogy különböző sapkaviseletek lehetségesek, hanem a jellegzetesebb fajta viseleteknek még nevük is van: Gorzó-sapó, Tepliczky-sapó."

Egy katari úr bemutat néhány viseletet:


Egy kuvaiti úr, és az ő módszere:


Ez vidám szaúdi úr arabul mutat be néhány valódi és néhány kitalált stílust:



A személyes tapasztalatom a disdashával az, hogy menő. Ha nem akarod, hogy az egész fejfedő a földön kössön ki, akkor nem rohangálsz, kapkodsz, nem rázod a fejed. Ez ad egyfajta méltóságot a mozgásnak. Ráadásul a disdasha nem túl bő, így a kényelmes sétánál gyorsabban nem lehet normálisan haladni. A disdashában az ember inkább vonul, mint gyalogol. A fehér ruhán minden apró folt nagyon látszik, ezért is óvatosabb az ember ha disdashát hord. A wc-használatot újra kell tanulni, piszoárt nem használunk, és máris kicsit jobban megértjük a női wc-k előtt gyakori sorokat.

(disclaimer: Kuvaitban élek, így leginkább a kuvaiti viseletről tudok írni. A ruhadarabok elnevezései régiónként változhatnak, ahogy a felhasznált anyagok, és a szabás is változatos. Mint mindig, most is szeretném megjegyezni, hogy nem vagyok szakértő vagy kutató, egyszerűen csak itt élek pár hónapja, és a tapasztalataimról írok. Ha pontatlanságot vagy hülyeséget írtam, szólj és kijavítom.)