2011. november 26., szombat

tajvan vege kuala lumpur eleje

ez egy kicsit nyavajgos lesz,de semmi panik jol erzem magam es elvezem.
(igen anya olvastam a leveled, ime a titkos uzenet a blogon. pssszt!)
most kepek sincsenek mert kindlerol irok. majd kesobb.
szoval tajvanon az utolso napokban inkabb semmit sem csinaltam, es ez jol esett. a legutolso napon a hostelbol kicsekkolas ideje delelott tiz ora lett volna. fel is keltem bar negyig dumaltunk a francia sraccal. aztan kideritettem hogy gond nelkul maradhatok estig. a hostel nagyon jo volt. minden alkalmazott nagyon kozvetlen es jo fej volt, enyleg csak pozitiv emlekek maradnak. JV`s hostel egyebkent. a gepem este haromnegyed tizenkettokor indult taipeibol. el is indultam hetkor a biztonsag kedvert meg hogy a fenykepezogep utan visszaigenyeljem az afat a repteren. kisetaltam a repteri busz megallojaba es nem talaltam. vartam, hatha de semmi. masik oldal semmi. irtam a hostel tulajanak hogy jo helyen vagyok e. kerdezzem meg. ez eleg sok rossz tapasztalattal ruhazott fel a tajvaniak angoltudasarol de nem vitt kozelebb a buszmegallohoz. vartam meg. aztan megprobaltam az ottlevo szalloda recepciojat. mondtak hogy a masik oldalon. a szalloda masik oldalan. fel orat vartam a rossz uton. atmentem, megtalaltam a megallot meg egy agressziven uzletelni vagyo sofort aki el akart vinni a repterre negyszaz dollarert. aztan haromszazert. mondtam hogy kosz nem. aztan fel ora varakozas utan jott a busz es megallt. a megallotol husz meterre a szalloda elott. persze semmi szam nem volt az elejen hogy felismerje az ember. akkor lattam hogy az enyem lenne amikor elhuzott mellettem. akkor beultem a kocsiba es kivitettem magam azzal. ketszer annyi volt mint a busz viszont egy szep uj e osztalyos merciben doglottem vegig az uton. a repteren termeszetesen csak egy csekin pultnal volt sor az enyemnel. sorra kerultem kilenc korul. akkor mondta a csaj, hogy minden oke kiveve hogy kellene malajziabol kifele meno jegy is hogy belephessek. erre nem szamitottam. el is kuldott hogy vegyek valahol egy jegyet. este kilenckor. remek. az ugyintezo-mindenes neni a kerdesre mondta hogy air asia ugyfelszolgalat mar nincs de neten tudok foglalni. persze wifi nem volt es szerintem a kindle vagy a telefon sem alkalmas ra. de volt par terminal nettel a sarkon tul. meg is neztem. erintokepernyos nyilvanos gepek. mas lehetoseg  nem nagyon volt igy nekialltam ott. jakarta nagyvaros biztos  lesz olcso jegy. sok idom nem volt keresgelni mar nagyon ideges voltam a sok szopas miatt,emeltem hogy meg tudom egyaltalan venni. sikerult. de egy erintokijelzon begepelni a nevet cimet bankkartyaszamot egyebeket annyira idegesito volt, hogy azt nem nagyon tudom megfogalmazni. mocskosnak ereztem magam utana. nenihez vissza, megvarni amig az elozo problemas vevovel vegeznek, bemutatni a foglalasi szamot. mehetek hurra. a taipei repteren nem szorakoznak buszokkal hogy  kivigyenek a gephez. akkora a dutyfree hogy eleri a kulon kapukat. husz percet ballagtam a kapumhoz. akkor irtak ki hogy a gep kesobb indul negyven perccel. akkor mar elegge kivolt a tokom a nappan. megvacsoraztam jo dragan majdnem negy euroert. :)
persze egy ilyen hosszu nap utan az ember azt hiszi hogy majd a gepen legalabb tud aludni. eddig meg nem sikerult gepen de majd most! nem. mint a filmekben. uvolto csecsemok degedt parasztok. tomott gep. fapad. nincs hely semmire. persze aludni egy percet sem tudtam. vegig razott a gep raadasul pont szarnyon ultem. a gyerek vegig visitott. nem volt jo,na. leszallas utan visszasirtam tajvant. sokkal durvabb paratartalom es sokkal melegebb is volt. elmentem vecere. na akkor ertettem meg hogy ez mar igazi delkelet azsia. rettenet.
fogtam egy buszt ami nyolc ringgitert bevisz a palyaudvarra. azon sem tudtam aludni. bementem a monoraillel a belvarosba bambultam a felhokarcolokat meg a petronas tornyokat. a vendeglatom megirta hogy este nyolc korul vegez. addig maszkaltam. nagy hatizsakkal mert csomagmegorzo csak a palyaudvaron volt. aztan inkabb megis visszavittem mert mar nagyon elegem volt. este a srac eljott ertem kocsival. ekkor mar harmincnegy oraja nem aludtam egy kialvatlan ejszaka utan. olyan szagom volt mint egy hajlektalan peneszes zoknijanak. orultem hogy zuhanyozhatok es agyba kerulhetek. persze elmentunk vacsorazni meg inni egyet a barataival. ott mar ossze vissza beszeltem. ejfel korul kerultem agyba es hetkor keltem.
es most egy nappal kesobb es az indonez vizum igenylese(szopas!) utan ugy dontottem hogy egy napot pihenessel toltok. ki sem mozdulok a hostelben a fulkembol. naponta negyszer fogok zuhanyozni. es veszek egy sort este meg ha elkepesztoen draga is. kedd este pedig repulok jakartaba a vilag egyik legrosszabb hiru nagyvarosaba. huszmillio ember egy varosban eleg sulyos lesz. persze csak ha megkapom a vizumot. kedd delutan mehetek erte. szep rohanas lesz az is.

2011. november 20., vasárnap

Gondola, hostel, kajak

Tegnap bekoltoztem a JV's Hostelbe, es ma mar egy francia urgevel mentem hegyre a maokong gondolaval. Ez egy libego kis uvegkalitkakkal. Es joval durvabb mint a budai. Kicsit tobb mint negy kilometert megy, kozben kb. haromszaz metert emelkedik osszesen. Es otven dollar, azaz kicsit tobb mint egy euro a jegy.
A kilatas jo volt, de nem banom, hogy nem fizettunk tobb penzt az uvegalju gondolaert, ugyis csak fak voltak alattunk.

Fent a tea nagyon ment, mindenhl teazok, meg kis hazi teakertek voltak, sot meg a national tea promotion center nevu buszmegallo mellett is elsetaltunk.

Am a teazason kivul nem nagyon kinalt mast a hegy, csak egy betonszerpentint amin robogtak a robogok, meg a teletomott buszok es autok. Szoval nem volt egy egeszseges gyalogtura. Naplemente elott visszfordultunk, es a gondola vegallomasatol nem messze talaltunk egy ettermet, ami bar elegge tele volt, volt egy jo erkelye, ahonnan szep kilatas nyilt a varosra. Ott egvacsoraztunk jo dragan, szecsuani padlizsant, meg feketebabos sertessultet, ket sorrel, rizzsel.
Osszesen kevesebb mint hatszaz dollart fizettunk, ami nagyon draga, de kb. tizenot euro. Ket embernek, egy varosna nezo panoramaert, vacsoraval, itallal. Jo moka volt. Kepek a picasa oldalamon.

Ja, es lattunk akkora pokokat az ut mellett, mint a tenyerem.