2012. január 3., kedd

Falusi turizmus

Ternatebol egy het sokkal tobb mint amit epeszu ember el tud viselni. Az, hogy nem talaltam egyetlen embert sem akivel szot lehet erteni, tonkretette az egeszet. Ehhez jott az eso ami szinte vegig esik, es a hellomiszter.
Az angolul nem tudo idegenvezetom bar nagyon lelkesen bologatott barmire amit mondtam, csak hatraltatott barminek az elintezeseben. A vegen fel napot ucsorogtem a napon jegyre varva, mire nagynehezen sikerult kiszednem belole, hogy nem lesz aznap jegy. Nagyon nehez ugy beszelgetni, ha mindenre igen a valasz, fuggetlenul attol, hogy megertette-e a kerdest. Es altalaban nem ertette meg. Rajta kivul senkivel nem talalkoztam aki egyaltalan a hellomiszternel tobbel probalkozott volna. Az eso pedig szinte folyamatosan esett.
A hellomiszter pedig a lonelyplanet szerinte eredmenyezhet kedves baratsagoakt, vagy idegesseget, hozzaallastol fuggoen. Egy het utan biztos hogy iszonyu frusztraciot es duhot okoz.
Ha kiteszem a labam az utcara, az elso ember aki meglat, hellomiszter! Es vigyorog. En is vigyorgok, integetek. A masodik szinten. A harmadik es negyedik is. Az osszes szaguldozo robogo, kisbusz, auto vezetoje ramdudal. Teljesen mindegy, hogy tudok vagy akarok-e reagalni. Szoval a populacio 95%-a hellomiszterezik. Ami egesz vicces lenne, ha lenne valami haszna, folytatasa. De ennel tobbet senki nem tud beszelni. Neha egy-egy haoarju meg verjufrom meg megy, de a valaszt nem ertik meg. Es amikor az embernek semmi kedve a nyolcvanadik vigyorgo helyinek visszavigyorogni, akkor sem valtozik semmi. Illetve annyi, hogy miutan elmesz mellettuk, tovabb uvoltoznek es rohognek. Kozbenmindenki nyomkodja a dudat melletted elszaguldva. Persze kozben vagy szakad az eso, vagy epp nem, de inkabb. Es kozben harmincot fok van.
Van persze jo oldala is a dolognak. Reg nem olvstam ennyit. Harom nap alatt vegeztem az alapitvany trilogiaval. Illetve sikerult egy normalis napon eljutnom a strandra. A strand lehangolo volt. Tele van szemettel, es akkora hullamok mint a kornyeken legeleszo kecskek. De a strand utan talaltam egy kis oblot, ahol feher homok, korall es csendes viz volt. Az a nap jol sikerult.

Megneztem Ternatet is, nem tetszik, megyek innen ahogy csak tudok. Ha Ambon is ilyen, akkor onnan elrelpulok valami turistaparadicsomba ahol beszelnek angolul es szivesen koltom el a penzem. Dragabb es kommerszebb, de ez az elszigeteltseg teljesen megorjiti az embert.