2011. szeptember 30., péntek

egészség

Malária, dengue láz. Ezekről tudtam, hogy lesznek amerre megyek. Van még egy halom halálosabbnál gyógyíthatatlanabb betegség is, amik ellen legjobb esetben valamennyire védekezni lehet.
Elolvastam a LP erről szóló fejezetét, a kk-s egészség bejegyzéseket, aztán bejelentkeztem orvoshoz, hogy megbeszéljem vele, mire készülök.
A rendelőben elmondtam neki, hogy merre készülök, mennyi időre, és hogy nem csak nagyvárosokban fogok lakni. Azt mondta: hümm, majd 10 perc kattogtatás, és pár egyszerű kérdés után adott egy papírt amin az oltások, és a maláriagyógyszer neve volt(Lariam). Elmondta, melyik miért, mi ellen, és megkérdzete, hogy megrendelje-e ezeket, vagy szeretném máshol megvenni/beadatni őket. Megrendelte, és megegyeztünk, hogy négy nap múlva mehetek. Mentem, megkaptam a három oltásomat(DTP, Hepatitis A, Typherix). Aztán megkértem a dokit, hogy fussa át velemi a LP által ajánlott gyógyszerek listáját. Átnéztük, bólogatott, megbeszéltünk egy-két elemet, majd a végén mondta, hogy a három-négy tételt amit receptre adnak, azokat már be is gépelte, és az asszisztensénél kint átvehetem őket a maláriagyógyszerrel együtt.
Kint az asszisztens odaadta a számlát a három oltásról és a maláriagyógyszerről. Kártyával nem lehet fizetni, viszont ott a rendelő mögött egy ATM(kis sziget, ugye). Kérdeztem, hogy amit a doki írt nekem gyógyszereket, azokat is megvehetem-e, erre mondta, hogy mire visszaérek az automatától, addigra előkészíti őket. De akkor azért megint menjek vissza pénzért? És nem, azok ingyen vannak, mert a doki felírta őket. Furcsa, de nem vitatkozom. Van már gyógyszerem fosásra, allergiás reakciókra és egy erős antibiotikum ha mondjuk nem múlik a fosás.
Lesz még felkészülés bőven, szúnyogháló, DEET-szúnyogriasztó, fájdalomcsillapító, mindenféle apróságok mint lázmérő, sebtapasz, egyebek. Majd ha teljes lesz a lista, összeírom.

2011. szeptember 26., hétfő

Gumipók, duct tape, WD-40

Összedrótoztam a blogot, a tumblr-emet, és a facebook-ot. Ezt pedig egy emailből posztolom. (próbálom) 
Ha ez megjelenik mindenhol, akkor jól csináltam. 

Készítek majd egy vészhelyzeti kártyát, amin az adataim, a biztosítóm elérhetősége, stb. vannak rajta sok nyelven. Azon szerepelni fog az emailcím is amivel egyenesen postolni lehet a blogra, azzal megjegyzéssel, hogy írják meg erre a címre, hogy mi-hol történt velem. Így még a baleseteimről is értesülhet mindenki. Bár remélem a blogot csak én fogom írni. :) És remélem működik ez az összedrótozás is.

2011. szeptember 25., vasárnap

Biztosítás

Kötöttem biztosítást az útra. A http://www.worldwideinsure.com/ oldalon. Meglepő, hogy szinte a főoldalról elérhető opció volt, hogy kb.: EU-s állampolgár vagyok az EU-ban, de nem otthon vagyok, és világgá megyek.
A számítógép által generált kötvényösszefoglaló:

You have purchased 4 months Worldwide  under a Super Long Stay Abroad Policy starting in Netherlands commencing 1st November 2011 and ending 29th February 2012 returning to your home in the UK/EU (that you originally left 3rd June 2011) .

Látszik, hogy nem ember fogalmazta, de egyértelműen leírja, amiről szól.

Megkötöttem. A legjobban reklámozott Worldnomads által ajánlott ár kb. harmadáért. Hurrá!
Téli sportokra nem kötöttem kiegészítést. Távol kell maradnom a sílécektől. Nem is lesz gond, ugye azért is indulok el, hogy elkerüljem a telet.