2019. július 8., hétfő

Benzinfogyasztas

Majus nagy reszet Nemetorszagban toltottuk. Harom hotelben szalltunk meg, harom kulonbozo regioban. Az elso egy repterkozeli hotel volt, es egy ejszakat toltottunk ott az erkezesunk utan. A masodik egy falusi apartman volt, a harmadik pedig egy toparti kis hotel. Mindket hely szep es kellemes volt, de nem azert utaztunk, hogy a hotelben ucsorogjunk egy-egy hetig. Autot bereltunk a repteren es bejartuk a videkeket; kastelyokat es fuggohidakat meg autogyarakat nezegettunk.
A berauto egy uj, osszekerekes BMW 540i kombi volt, tele mindenfele meno extraval. Akkora szines kijelzot vetitett a szelvedore mint egy tablet. Minden kenyelmes, puha es meno volt. Hogy 120-al vagy 200-al haladunk az autopalyan szinte mindegy volt, kicsit hangosabb volt a susogas, es gyakrabban kellett lassitani a belso savban a lassabban haladok miatt.
Ket het alatt kicsit tobb mint 3600km-t vezettem es 10.5 literes atlagfogyasztas jott ki a vegen. Ez a nemet benzinarakkal(csak 95 folotti benzin!) kb. 180-200ezer forint volt.
Jo kirandulas volt, bar szerintem tobb idot toltottunk az autoban mint a hotelekben, de lattunk jo sok erdekes es nem annyira erdekes dolgot.
BMW kompozicio


Vissza Kuvaitba.

A priusomat januar vegen vettem, leginkabb munkabajarasra hasznalom. Napi 20-25km. Junius ota minden nap 40 fok folott van a homerseklet napkozben, es ejjel sem gyakran megy le 38 ala. Tehat a legkondi megy.
Mult heten, julius elejen ertem el a 3500km-t a priusszal, es az atlagfogyasztas most 5.1l/100km.
Az az itteni uzemanyagarakkal szamolval kicsit kevesebb mint huszezer forintnyi uzemanyagot jelent.
50 fok celsius

Hat ennyit szamit hogy hol es mennyit tankolsz. Meg hogy mennyit vezetsz.

Mondjuk ha itt lenne hasonlo BMW-m, akkor a legkondi miatt 20-30%-al novelt fogyasztassal 45-50 ezer lett volna az uzemanyagkoltsegem, a prius nemet autopalyazassal meg mondjuk 120-130ezer, szoval inkabb az uzemanyagarakrol es a vezetett tavolsagorol szol ez mint a fogyasztasokrol.
De ha mar valsazthatsz, akkor inkabb kevesebbet tankolj mint tobbet.
Eljen a fold.