2019. április 7., vasárnap

Hogy lettem autos hipszter Kuvaitban?

Kuvaitban nehez auto nelkul elni. A tomegkozlekedes iszonyatosan büdös emberekkel teletomott, rettenetesen lerobbant buszokbol all. Nincsenek jardak, tehat a hazak es az utak kozott csak parkolohelyek vannak. Az idojaras kibirhatatlan, biciklizni ongyilkossag az idojaras, az utak minosege es az autosok miatt. Taxibol eleg sok van, de altalaban mocskosak es mindig mindenkit at akarnak verni. Tehát: auto kell.

Az elmúlt években a család egy-egy nem használt autójaval kozlekedtem. Osszesen ot autonk volt: a felesegem mercedes cls-e amit tavaly lecserelt egy audi a5-re, az anyosom lexus rx350-je, a sogorom honda crv-je, egy hetuleses kia egyteru amivel a sofor fuvarozza a vak sogornomet vagy a gyerekeket, es volt egy land cruiser amit senki nem hasznalt miota megvolt az egyteru. Eloszor a land cruiser kulcsat kaptam meg, de amikor a sogorom rajott hogy mukodik elkezdte azt hasznalni a sajatja helyett, mert az nagyobb es menobb. Legalabb odaadta a sajat hondajat, hogy azzal maszkaljak. Igy kozlekedteunk 1-2 evig.
Viszont par honapja eladta a hondajat, ugyhogy auto nelkul maradtam. Ez nagyjabol egybeesett azzal, hogy lett hivatalos munkahelyem es kellett valami megbizhato modszer a munkabajarashoz. A sofor reggel-delelott a gyerkekkel, sogornommel foglalkozik, a land cruiser kulcsat nem kaptam meg(bar a sogorom nem hasznalja miota lemerult benne az akksi, es csak ott rozsdasodik a haz elott, o pedig az anyosom lexusat hasznalja ha kimozdul), az anyosom es a felesegem autoja altalaban foglalt, munkabajarashoz sajat auto kellett.

Eloszor arra vartunk, hogy a felesegem eloleptetese vegre bejojjon, mert akkor kap egy ceges autot amit tudnék hasznalni. De az eloleptetes mar evek ota csak igeret, a munkahelyemre viszont el kellett jutnom, ugyhogy eloszor autokat bereltunk egy-egy honapokra amig a ceges auto megerkezik. Viszont az autoberlesre elment a fizetesem fele. Ez nem volt tarthato.

Nezegettuk a lehetosegeket: hasznalt vagy uj autot venni esetleg lizingelni.
Eloszor a hasznalt auto tunt a legjobb megoldasnak, hiszen az ertekvesztest mar megette az elso tulaj, de az autoszerelokkel meg ott is nehezen boldogultam ahol egy nyelvet beszeltunk, itt pedig semmi eselyem ertelmes kommunikaciora. Egyiptomi, szir, indiai vagy pakisztani autoszerelokkel akik nem tudnak angolul, nem tudok mit kezdeni.
Az uj auto draga, hitelt kell felvennem es az elso ket-harom evben elvesztem az auto ertekenek nagy reszet. Nem tetszett az otlet.

A lizingek erdekes lehetosegek voltak: egy, ket  vagy harom ev, fix reszletek(kb. feleannyiba kerulne havonta mint az autoberles). A karbantartas, biztositasok beepitve az arba, adnak csereautot ha megis valami gond lenne.
Ugy dontottunk legyen eloszor egy egy eves lizongszerzodes, aztan ha kozben megjon az eloleptetes, akkor nem bukunk tul sokat, legfeljebb fel evig eggyel tobb auto all a haz elott. Elmentunk a bank bemutatotermebe, kivalasztottuk az autot, egy jol felszerelt mitsubishi eclipse cross-t, alairtunk mindent, beszereztuk a papirokat a banktol, a munkahelyemrol,a felesegem munkahelyerol, a felesegem bankjatol. Meg par latogatas es sok papir alairasa utan kifizettunk mindent elore egy evre. Masfel het mulva mehettem is az autoert a Mitsubishi szalonba.
Közben osszetortem a kolcsonzos autot, amin nem volt biztositas, ugyhogy meg az is ott logott a levegoben, hogy kb. fel evnyi fizetesemet kifizettetik velem.
Eljott a nap, elmentem a lizingelt autoert. Persze rossz helyre kuldtek, ugyhogy a taxizas utan meg setalhattam is negyed orat egy ipari negyedben az uttesten. Nagy nehezen vegigmentem a Mitsubishi szalon burokraciajan, megkaptam az autot. Ami nem az volt amit kivalasztottunk a szalonban. A szalonban egy eleg jol felszerelt modellt raktak ki, aztan egy teljesen fapados modellt akartak odaadni. Ezt nem vettem at, es elkezdtunk harcolni a bankkal, hogy bontsak fel a szerzodest es adjak vissza a penzt. Mint kesobb kiderult, itt az volt a gond, hogy tobb felszereltsegi szintu auto is ki volt allitva, de a lizingelheto modell valahol a kiallitoterem legvegen volt elrejtve egy terepjaro mogott, amit meg megtalaltunk az egy megveheto auto volt. A bank ugyintezoje meg nem volt velunk megmutatni az autot, csak az irodajabol mutatta, hogy arra van a modell, nezzuk meg, ugyanaz a felszereltseg mint a kiallitott auto. Megneztuk(a rossz modellt), es abban a hitben alairtunk, hogy azt kapom majd. Hat nem.
Ekkor mar 4-5 honapja kolcsonoztem autokat amire elment a fizetesem fele es iszonyu sok idot toltottunk az autokeresessel. Miutan ez a lizinguzlet is kutba esett, elegge elkeserdtem. Fizetem a kolcson autokat, azok javitasat, jo sok idot es energiat toltok azzal, hogy a legkevesbe fajdalmas megoldast valasszam, es ott tartok, hogy se auto, se penz, se terv, hogy mi legyen.
Ekkor talaltam meg a toyota hirdeteset.
Itt ugye nagyon olcso a benzin, az idojaras viszont hihetetlenul forro. Az elektromos, hibrid autokat egyatalan nem veszik mert dragabbak mint a benzinesek, az uzemanyagkoltsegek elhanyagolhatoak, raadasul felnek az akkumulatorok megbizhatosagatol, hogy kigyulladnak, felrobbannak a konstans 40-45 fokos idoben. Nyaranta rendszeresen latni kiegett autokat az autopalyak szelen, bar azok nem hibridek, hanem rettenetesen lepukkant husz evesnek kinezo ot eves  amerikai szornyetegek, de a felelem ertheto.
A helyi toyota forgalmazo viszont rendelt par priust tavaly, hatha.
Egyet sem tudtak eladni.
A lizingugy vege korul lattam a hirdetest, hogy a tavalyi prius modelleket atvittek az uj auto bemutatoterembol a hasznaltauto szalonba, es kb. felaron elvihetoek. Ot ev garancia, het ev garancia az akkucsomagra. Szinte full felszereltseg. Az ulesfutesen es a napfenyteton kivul minden elerheto extra benne volt annyi penzert, amiert egy felig felszerelt suzukit vehettem volna.
Megbeszeltuk a felesegemmel, a megtakaritasainkbol kifizettunk egy masfel evet raktarban toltott, 3km-t futott garancialis toyota priust.
Az orszag szerintem egyetlen priusaval furikazom mar par honapja. Eddig kb 2000 km-t vezettem, az uzemanyagkoltsegem eddig kb tizezer forint volt. Az auto az enyem, az ertekvesztest gyakorlatilag atvette a toyota hogy megszabaduljon a helyieknek eladhatatlan keszletetol.
Az osszetort kolcsonzos autot megusztam eleg olcson, es a bank is visszaadta a teljes kifizetett osszeget.
Eddig happy end.
Ami kicsit rizikos, hogy a priust lehetetlen lesz itt eladni ha arra kerul a sor, szoval erdemes lesz biztositast kotnom ra es ha nagyon nem tudok megszabadulni tole, akkor belevezetem egy arokba, a biztosito meg kifizeti az arat. Vagy elszallittatom(vagy atvezetek szaud arabian ha tudok) jordaniaba ahol viszont nagyon mennek a hibridek. Mar csak az kell, hogy szerezhessek vizumot szaud arabiaba. De ezt majd akkor.
Vagy tenyleg kigyullad nyaron, es kezdhetem elolrol az egeszet.