2015. november 11., szerda

Arab? Muzulmán? Muszlim? Iszlám? Terrorista?

Sokszor rosszul használják ezeket a szavakat.



  • Az arab egy népcsoport.
  • Az iszlám egy vallás.
  • Muzulmán vagy muszlim aki az iszlám vallás követője.


tldr.; Az arab nem ugyanaz mint a muzulmán. Nagyjából háromszor annyi muzulmán van mint arab. Ráadásul nem minden arab muzulmán.

Az arab egy hatalmas, színes népcsoport, a kínai(han-kínai) és az indiai(indo-árja) után a harmadik legnagyobb a világon. (Kínai: 1.3 milliárd, indiai: 1.2 milliárd, arab: 500 millió)
Persze nehéz pontosan definiálni, hogy ki arab. A definíció nagyjából: aki az arab nyelv valamelyik változatát beszéli, és/vagy az Arab Liga valamelyik országából származik.
Ahogy az indiai is nagyon sokféle népet foglal magába, és a kínaiak sem egységesek, az arabok is sokszínűek. Az arabok nagyjából 90%-a muzulmán. Ami nagyjából 45 millió NEM muszlim arabot jelent.

Az iszlám egyike a nagy világvallásoknak. Nagyjából 1.5 milliárd muzulmán él a világon.

Az Arab Liga egy huszonkét országból álló laza szövetség. Az Arab Ligának nagyjából 15 millió keresztény tagja is van.

Terrorista az aki erőszakot használ, félelmet kelt politikai, ideológiai céljainak eléréséhez. (bár pontos definícióban még nem tudtak megegyezni)

A terrorista definíciójában nincs, és nem is lesz semmiféle vallási, népcsoport szerinti szabály.
Vannak és voltak arab terroristák, ahogy vannak és voltak nem arab terroristák is. Kb. ahogy vannak arab és nem arab fogorvosok is. Nincs ok-okozati kapcsolat.

Anders Breivik, aki 2011-ben Norvégiában szétküldött egy szélsőjobboldali, iszlámellenes írást, majd ugyanazon a napon egy autóba rejtett bombát robbantott, majd lelőtt több tucat embert: terrorista.

Azt mondani, hogy az arabok terroristák, pontosan ugyanakkora ostobaság mint azt mondani, hogy minden ügyfélszolgálaton dolgozó ember terrorista.

(disclaimer: két éve ismerem az arab feleségemet, és pár hónapja élek Kuvaitban. Nem vagyok kutató, sem szakértő. Ha hülyeséget/pontatlanságot írtam, szólj és tanulok, javítok.)